Waarom is er voor bevruchting meer dan één zaadcel nodig... ?

Een eicel wordt omgeven door steun- en voedingscellen (de eiwolk). De zaadcellen maken met elkaar een weg vrij richting de eicel door de steun cellen losser te maken met behulp van enzymen.. Eenmaal bij de eicel gekomen binden er meerdere zaadcellen aan de eischil (zona pellucida). De gebonden zaadcellen dringen zich door de eischil heen met de slagkracht van de staart en enzymen in de kop. Eén zaadcel zal de eerste zijn die de celwand (membraam) van de eicel bereikt en binnendringt (bevrucht). De eicel stoot enzymen uit (corticale reactie) die de zona pellucida ondoordringbaar maakt voor de andere zaadcellen. 

Eén zaadcel bevrucht de eicel .....maar meerdere zaadcellen maken bevruchting mogelijk. 


Waarom worden alleen beweeglijke zaadcellen met ICSI geïnjecteerd... ?

In Nederland worden alleen levende zaadcellen met een normale morfologie geïnjecteerd. Beweging is een bewijs dat de zaadcel levend is. Niet beweeglijke zaadcellen kunnen eveneens nog levend zijn maar alleen met een speciale kleuring is dat aan te tonen en gekleurde zaadcellen injecteren we weer niet.  


Hoe worden zaadcellen, eicellen en embryo's ingevroren ...?

Bij afkoeling onder nul graden ontstaan ijskristallen. Door het water uit cellen te halen wordt voorkomen dat ijskristallen de celwanden stuk prikken. Het proces van ontwateren van kleine cellen zoals zaadcellen (6 µm) is eenvoudiger dan bij grote cellen zoals eicellen (100 µm). Zaadcellen zijn daardoor makkelijker in te vriezen en te ontdooien dan eicellen die tot op heden bijna nog nooit succesvol zijn ingevroren en ontdooid. Meercellige embryo kunnen ingevroren worden omdat het mogelijk verlies van enkele cellen door het invries/ontdooi proces gecompenseerd wordt door de levende cellen die weer gaan delen.


Waar bestaat kweekmedium uit ...?

Kweekmedium is een nabootsing van het lichaamsvocht. Het grootste deel bestaat uit water waaraan zouten, voedingstoffen en eiwitten zijn toegevoegd. De toevoegingen bepalen de osmolariteit. Veranderingen in de osmolariteit doen cellen zwellen of krimpen. Het kweekmedium is iso-osmolair net als fysiologisch zout. Het kweekmedium houdt eveneens de zuurgraad constant en is ingesteld op  pH 7.35. 


Inloggen