KLEM steunt wijziging Embryowet ten behoeve van verantwoord wetenschappelijk onderzoek met embryo’s

De Vereniging voor Klinische Embryologie (KLEM) schaart zich achter het huidige voorstel tot wijziging van de Embryowet, waarmee het – onder strikte voorwaarden – wordt toegestaan om embryo’s te kweken uitsluitend ten behoeve van wetenschappelijk onderzoek.

Als klinisch embryologen ondervinden wij dagelijks de hinder van het gebrek aan inzicht in het bevruchtingsproces en de allereerste fasen van de menselijke ontwikkeling. Juist in deze eerste cruciale dagen wordt immers de basis gelegd voor een succesvolle ivf-behandeling en gezonde zwangerschap.

Onder de huidige wetgeving kunnen belangrijke wetenschappelijke vraagstukken niet worden onderzocht. Het betreft zowel verbetering van bestaande ivf-behandelingen als beoordeling van nieuwe behandelmethoden binnen de ivf-zorg, die internationaal vaak al tot de praktijk behoren.

Met de nu voorliggende verruiming van de Embryowet wordt het mogelijk om meer van de benodigde kennis te vergaren en kunnen we daarmee de ivf-zorg veiliger, effectiever en toekomstbestendig maken.

Bovendien maakt deze wetswijziging het mogelijk om op een zorgvuldige manier onderzoek te kunnen doen naar toekomstige zorginnovaties, zoals het genetisch corrigeren van embryo’s of de ontwikkeling van gameten uit stamcellen.

De KLEM benadrukt dat ook op deze onderzoeken de huidige wettelijke bepalingen en verplichte medisch-ethische en juridische toetsing onverminderd van toepassing zijn. Tevens dat uitvoeren van genoemd onderzoek niet automatisch hoeft te leiden tot klinische ingebruikname. Betrouwbare gegevens over de veiligheid en effectiviteit van zorginnovaties zijn essentieel. Alleen zo kan de evaluatie van de medische praktijk plaatsvinden op basis van feiten en kennis.

Verantwoord wetenschappelijk onderzoek met embryo’s en de data die daaruit voortvloeien, vormen aldus de spil in het bredere maatschappelijke debat over de acceptatie en gewenste reikwijdte van bestaande en nieuwe voortplantingstechnologieën binnen de Nederlandse context.